HTML

Brindisi: egy csodaszép mediterrán kikötőváros

Brindisi egy csodaszép kikötőváros a dél-olaszországi Puglia régióban, az "olasz csizma" sarkában. Történelme regényes, a város pedig igazi mediterrán paradicsom. Romantikus óváros, pálmafás tengerparti sétányok, homokos és köves strandok és persze hadihajók és jachtok minden mennyiségben. Olvashatsz tájakról, emberekről, ételekről, túrákról, szóval mindenről, amit csak az én Brindisim adhat.

Friss topikok

Nyárzáró nagy buli Brindisiben: Szent Lőrinc és Szent Teodor napja

2009.10.03. 10:58 tucano

Brindisiben a legnagyobb városi hepaj egyértelműen a szeptember első hétvégéjén tartott búcsúszerű történet, amelyet Brindisi Szent Lőrinc és Amasea-i Szent Lőrinc tiszteletére tartunk. Hajófelvonulás, tűzijáték és zsibvásár, ahogy illik.

A buli körítése nagyon rendben van, az összes sétányt feldíszítik lámpákkal, meg égőkkel kirakott kapukkal, ragyog minden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összegyűlik az összes vásáros/mutatványos szicíliai, cigány, indiai és ki tudja még ki és árulnak mindent mindenhol (ugató elemes kínai kutyát nyílvesszőkkel). A tengerparti sétányt ellepik a céllövöldések,  a játékárusok, meg a büfések. A kereskedelmi kikötőben felállítják a nagy utazó vidámparkot (itt Lunapark).

A kikötőt ellepik a hajók. Mindenki családostul vízre száll. Jönnek kis halászcsónakokkal, de eurómilliós jachtokkal is, kinek mire futja. Az öböl teljesen megtelik, összekötik a hajókat, nyílnak a borospalackok, éneklés/móka, szóval vidámság, ami belefér, csupa öröm az ember szíve, egyszerűen túl sok a szépség meg a kedvesség együtt, de mégsem giccses. Az öböl valami káprázatosan gyönyörű a sok hajópilács miatt, de mivel ilyenkorra már sötét van, túl jó bemutatóval nem tudok szolgálni, egy aránylag értelmezhető filmet találtam, ezt vmi féléjszakai kamerával vették fel, jól látszik rajta, hogy mindenki jön be az öbölbe, háttérben a Monumento Marinaio:

 

 Este kilenckor kezdődik a tűzijáték. Ezügyben tényleg elmehetünk a francba a szokásos legyen vagy ne legyen aug 20. tűzijáték vitánkkal, mert az utolsó talján faluban is nagyobb a látvány, mint fővárosunkban és mindenhol van éves búcsú, amikor szétlövik az eget.

Aztán jön Szent Teodor személyesen, mármint ereklyéi (maradványai) egy urnában, meg a szobra. Ünnepélyes dobszó mellett kihozzák a dómból, indul a jó nagy körmenet, mindenki ott van aki számít, ehhez nagyon értenek az olaszok. Mindenki korhű öltözékben vagy díszegyenruhában, szóval gyönyörű minden, a menetben a haditengerészek dominálnak (valamiért a harcolni nem hajlandó megtért katona, Szent Teodor a San Marco tengerészgyalogsági kommandó védőszentje is). Persze ott vannak az egyházi lovagrendek is, nekik úgy érzem kell még szentelnem egy posztot, mert nem értem kristálytisztán még, hogy kik ezek és mit akarnak, főleg tele van a ruhájuk szakrális utalásokkal, Dan Brown imádná őket az tuti. Felpakolják az ereklyéket egy hajóra és körbeviszik a kikötőn, díszsortűz muskétákból, biztos ami biztos. Szép is, meg hátha megvéd, esetleg juttat néhány plusz halat a hálóba, a tengerészek köztudottan felettébb babonás népek, meg a tenger is veszélyes, minden segítség elkel:

 

 

 

Aztán komoly buli kezdődik, idén láttam valódi részegeket is, pedig ez szinte kizárt Dél-Olaszországban, ahol kiveszett az alkohol féktelen fogyasztásának öröme, helyette van koksz, meg ilyen bikás örömök:

 

A buli hajnalig tart, főleg az óvárosban, de azért a túloldalon, azaz Casaléban is nagy az öröm.A Mussolini féle hősökre emlékező művizesés mellett felállított színpadon megy a rock, máshol komolyzene, a jachtok fele visszahúz a turistakikötőbe, de a menőarcok kikötik a sétányon, ahol mezitláb felmászhatnak a csajok és harsány magánbulik keződnek, de nem nagy kunszt bejutni, csak szólni kell:) Kicsit nagy a tömeg, de ez taljánéknál valahogy nem annyira zavaró, talán mert kevesebb az igazán rossz arcú és büdös ember, de ez lehet hogy nem így van, mindenesetre tapasztalati úton szerzett vélemény.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A videókat majdnem mind innen vettem, hálás köszönet érte:

http://www.portodimarebis.blogspot.com/

Akit érdekelnek a helyi katolikus szentek, búcsúk, gyönyörű templombelsők, annak mindenképpen érdemes átruccanni a fenti linkre.

4 komment

Címkék: turizmus utazás puglia jacht san marco tucano brindisi brindisi szent lőrinc szent teodor védőszent hajósbuli dél olaszország festa patronale lungo mare buli óváros díszsortűz haditengerész brindisi budapest brindisi italy

A bejegyzés trackback címe:

https://brindisi.blog.hu/api/trackback/id/tr911424613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mendo 2009.10.03. 14:19:34

Azt hiszem elírtad, ugyanis nem két Szent Lőrincet tisztelnek Brindisiben, hanem egyet. A másik Amaseai Szent Teodor.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.10.10. 10:16:49

"..., de mégsem giccses"
Gyakran elmélkedek ezen, hogy hogy lehet, hogy ami itthon giccses, az kinn pontosan rendjén van! Sejtem a választ, de...
Hogy lehet egy csupa mázolmány csaj ott jó, itthon meg..., vagy egy rózsaszín ing ott jól mutathat egy férfin, itthon pedig...
Vagy a sok szent az ott helyén van, itthon pedig valami rosszérzés, vagy unalom nyom el.

tucano 2009.10.10. 16:06:29

@mbemba: hát, kultúrák különbsége, ennyi az egész. Ahogy a kommentedet olvastam, szerintem te is mindenben a szépet keresed, és akkor szerencsére nem nagy kunszt megtalálni:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.10.10. 16:34:06

@tucano: Odakinn néha az az érzésem, hogy nem is kell keresni.
(persze, vannak tragikus helyek is)
süti beállítások módosítása